Tigerarmy

Mode & Lifestyle website

De voordelen van LZV vrachtwagens

We zien steeds meer groot vrachtverkeer middels LZV vrachtwagens, maar niet zo snel als je zou verwachten. In deze blog vertellen we hier graag wat meer over.

Wat is een LZV vrachtwagen?

De term ‘LZV’ staat voor ‘lange zware vrachtwagen combinaties’. Deze vrachtwagens worden zoals de naam natuurlijk al duidelijk maakt, ingezet voor grote en zware ladingen vervoer. De lange zware vrachtwagens zien we inmiddels al geregeld op de Nederlandse wegen.

Een LZV is maximaal ongeveer 25 meter lang en weegt maximaal 60 ton. Ter vergelijking, een gewone vrachtwagen is minder dan 19 meter lang en mag maximaal 50 ton wegen. Er zijn diverse typen vrachtcombinaties te onderscheiden, zoals een bakwagen met aanhangwagen, of een trekker met oplegger en middenasaanhangwagen.

Ecocombinatie

Hoewel er wat discussie over bestaat, zou de LZV vrachtwagen een veel duurzamer transportmiddel zijn. Met de lange zware vrachtwagen kan er meer vracht meegenomen worden terwijl het brandstofverbruik eigenlijk niet veel toeneemt. Ten opzichte van het gewicht zijn ze dus zuiniger dan bijvoorbeeld een standaard trekker met oplegger. Daardoor is er minder uitstoot van schadelijke stoffen per rit. De LZV’s worden daarom ook wel ‘ecocombi’s’ genoemd.

Toch zou er niet zo’n grote toename te zien zijn in het aantal LZV’s op de weg als verwacht. Allereerst is het natuurlijk niet altijd even praktisch om met de grote LZV combinaties in stadsgebieden te rijden. Echter, veel LZV’s kunnen worden omgebouwd tot kleine vrachtwagens, waardoor ze gemakkelijker door de stadscentra kunnen komen.

Ten tweede lijkt dit te komen door de grote hoeveelheid eisen en richtlijnen voor het LZV vervoer, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Zo moet een LZV combinatie spiegels hebben die voldoen aan Europese regels, er moeten aslastmeters op elke as zitten, en ze moeten over gesloten zijafscherming beschikken. Deze richtlijnen verschillen daarbij voor internationale wegen.

Maar wist u dat er ook juist financieel voordeel gehaald kan worden uit deze richtlijnen? Wanneer u investeert in duurzame vrachtauto’s en andere bedrijfsmiddelen, dan is dit veelal fiscaal aftrekbaar. Het is verstandig om u hier goed in te verdiepen, zodat u daadwerkelijk de voordelen haalt uit het vervoer met grote zware vrachtwagens.

Koop en verkoop van vrachtwagens via TrucksNL

Bent u op zoek naar een geschikte ecocombinatie? TrucksNL is een internationaal handelsplatform waar dagelijks advertenties op worden geplaatst voor tweedehands vrachtwagens. Iedereen kan er advertenties op plaatsen of via het platform vrachtwagens kopen. Doordat het een bekend platform is met meer dan 100000 advertenties, krijgt het veel bezoeken van dealers en transport- en bouwbedrijven wereldwijd. U kunt via platform ook altijd advies vragen wat betreft de voordelen van LZV combintaties.