Tigerarmy

Mode & Lifestyle website

Wat te doen bij chlamydia?

Voorbehoedsmiddel

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland. Vooral bij jonge mensen met wisselende contacten komt het zeer regelmatig voor. Zo’n 75% van de vrouwen en 50% van de mannen merkt er nagenoeg niks van. Hierdoor kan je het al langer hebben voordat je er achter komt. Het is echter wel zaak om je te laten behandelen als je het hebt. Een vrouw kan namelijk in het ergste geval onvruchtbaar worden door chlamydia. Minder erge klachten zijn een branderig gevoel bij het plassen, pijn tijdens seks, druipers en bloeden.

 

Als je één van de symptomen van chlamydia hebt is het dus zaak om je te laten testen. Dat kun je doen bij de GGD, maar je kunt ook een SOA zelftest bestellen bij How Are You Diagnostics. Op die manier kun je de test volledig anoniem doen op een tijd die jou uitkomt. 

 

Als de SOA test positief is zijn er twee dingen die je moet doen. Ten eerste een antibioticakuur aanvragen bij je huisarts. Deze kuur is doorgaans max. 7 dagen. Het is wel heel belangrijk om alle medicijnen netjes op te maken, omdat er anders kans is dat niet alle bacteriën dood zijn. Als je partner ook chlamydia heeft, moet je tegelijk de kuur doen. Dit zodat je elkaar niet opnieuw besmet. Ten tweede moet je contact opnemen met je andere bedpartners van de laatste maanden of half jaar. Dan weten ze dat ze zich ook moeten laten testen en zo voorkom je verdere verspreiding. Als je ze zelf niet durft te benaderen, kun je ook gebruik maken van een waarschuwing website. Deze site stuurt je bedpartners een anoniem berichtje.