Ritsscreens: de zonwering voor ieder huis
Een zonnetje is heerlijk. Het geeft voor velen een beter humeur, maakt wakker op de vroege morgen en is heerlijk om in te zitten. Maar niet altijd wordt de zon zo gewenst. Op bepaalde momenten in het jaar en bepaalde momenten op de dag wordt de zon toch nét iets te fel om comfortabel mee te zitten. Dan hindert deze ook wanneer iemand gewoon binnen zit en bijvoorbeeld de televisie niet goed kan zien. Wat kan er dan gebruikt worden? Een ritsscreen natuurlijk!
Een ritsscreen
Een ritsscreen, soms een zipscreen genoemd, is een optie voor zonwering die op de buitenkant van een raam wordt geplaatst. De screen sluit van boven naar beneden toe, met een verzwaarde lat aan de onderkant. Ritsscreens zijn handig en makkelijk in gebruik en brengen voordelen met zich mee tegenover andere types zonwering, zoals een zonnescherm. Een ritsscreen zit namelijk vlak tegen het raam aan, aan de buitenkant zoals al eerder gezegd. Hierdoor kan er weinig tot geen wind tussen het screen en het raam komen, waardoor het screen minder windgevoelig is en het niet zal gaan klapperen. In andere woorden, bij iets winderige dagen kan het scherm gewoon naar beneden. Rond windkracht 8 wordt aangeraden om het scherm omhoog te doen, anders kan het mogelijk stuk gaan. Omdat het zo vlak langs het raam zit, ziet het er heel subtiel en strak uit en wordt er geen ruimte in beslag genomen.
Naast deze voordelen, zorgt een ritsscreen er ook voor dat een raam niet op kan warmen, wat wel kan bij zonwering wat aan de binnenkant geplaatst wordt. Het screen is insectenwerend, waardoor een raam open kan blijven tijdens de warmere maanden.
Verschillen
Zoals misschien al te lezen was, bestaan er heel wat verschillen tussen een ritsscreen en een standaard screen. Eén verschil is de mate van bevestiging. Een ritsscreen wordt bevestigd aan de onderlijst en aan de geleiders aan de zijkanten van het raam. Een standaard screen zit alleen vast aan de onderlijst, waardoor deze veel losser valt dan een ritsscreen. Een standaard screen zal dan ook meer reageren op weersomstandigheden en wind.
Een ander verschil zit in de bediening. Een ritsscreen kan alleen uitgetrokken worden door middel van elektrische bediening. Dit kan een wandschakelaar, een afstandsbediening of zelfs een app op de smartphone zijn. Standaard screens kunnen dit ook, maar zijn daarnaast te bedienen met de hand door middel van een draaistang.
Een laatste verschil is de prijs. Zoals te verwachten is, zijn ritsscreens duurder dan standaard screens. Een ritsscreen staat, naast zonwering, voor een nette uitstraling en kan mogelijk langer meegaan omdat het minder reageert op weersomstandigheden. Een investering dus!