Tigerarmy

Mode & Lifestyle website

Een auto leasen met een BKR registratie

Overweeg je om een auto te leasen, maar weet je niet zeker hoe het zit met een BKR registratie? Er zijn in ieder geval verschillende mogelijkheden! Lees deze blog vooral even verder.

Wat is BKR?

De term ‘BKR’ staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit is een onafhankelijke stichting die moet voorkomen dat mensen die een krediet afsluiten hun andere financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen. Alle kredietverstrekkers zijn verplicht om een nieuwe kredietafsluiting te melden bij de BKR.

Wanneer je nieuwe lening wilt afsluiten, dan zal er veelal gekeken worden naar hoe je geregistreerd bent bij de BKR. Je kunt zowel een positieve als een negatieve registratie hebben. En dit maakt een behoorlijk verschil. Bij verschillende financiële kredieten, zoals roodstaan op je betaalrekening of een uitgestelde betaling, zal je automatisch opgenomen worden in het bestand van stichting BKR; je hebt dan een positieve registratie. Wanneer je betalingen altijd binnen de gestelde termijnen doet en geen krediet open hebt staan, dan zal die registratie ook positief blijven.

Je krijgt een negatieve registratie wanneer je niet of niet tijdig een krediet betaald. Heb je een negatieve registratie, dan kan dat een reden zijn om je geen krediet meer te verstreken. Het kan zelfs zo zijn dat je nergens meer een lening kunt krijgen. Dit is afhankelijk van de betalingsachterstanden die je hebt of hebt gehad. In het register staat bijvoorbeeld aangegeven of je inmiddels een krediet al hebt afgelost of dat deze nog niet is voldaan.

Leasen met een BKR-registratie

Leasing is ook een vorm van krediet, hierdoor zal een leasemaatschappij bij een aanvraag een kredietcheck doen. Als je altijd netjes jouw financiële verplichtingen hebt voldaan, dan is er geen enkele reden waarom je geen auto zou kunnen leasen via een leasemaatschappij. Heb je echter een negatieve bkr registratie, dan lijkt het in eerste instantie vrijwel niet mogelijk te zijn om een auto te leasen.

Toch zijn er wel opties omdat bij het leasen van een auto een onderpand aanwezig is. Wanneer uit de check zou komen dat het afgeraden is een nieuw krediet te verstrekken, dan kan er onder bepaalde aanvullende voorwaarden zoals bijvoorbeeld een aanbetaling soms toch een leasecontract gegeven worden.

Daarnaast heb je veel meer mogelijkheden met shortlease contracten. Dit zijn kortlopende leasecontracten met meer flexibiliteit. Hiermee wordt er ingespeeld op de groeiende vraag vanuit bijvoorbeeld starters en ondernemers die minder risico willen lopen. Shortlease met negatieve BKR is bij een aantal leasemaatschappijen dus geen enkel probleem.

Tot slot, je kunt in ieder geval het BKR vragen om je een overzicht te sturen van jouw registratie. Deze zal je dan na enkele weken ontvangen. Zo weet je zelf precies hoe jij geregistreerd bent en waar je op kan rekenen.