Tigerarmy

Mode & Lifestyle website

Het lasproces en de elektrode

Laselektroden

Wanneer we gaan lassen hebben we laselektroden nodig, er zijn verschillende soorten in omloop. Daarom is het eerst goed te bepalen welke soort we nodig hebben, de verschillende soorten proberen we hier uit te leggen. Maar voor we dat gaan doen moeten we eerst weten wat eigenlijk een laselektrode is, en waarvoor wordt deze gebruikt.

In de meeste gevallen is een elektrode een metalen staaf, een elektrisch geleidend voorwerp. De staaf wordt gebruikt bij lasprocessen waarbij het werkstuk wordt verhit, door middel van een elektrische stroom. Om lasverbindingen te maken heb je laselektroden nodig, toevoegmaterialen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Het materiaal is afhankelijk van welke techniek je gebruikt. Laselektroden met laaggelegeerd staal, hooggelegeerd staal en hoog NI houdend materiaal zijn een aantal soorten. Bij het kopen van een elektrode moet je letten op het materiaal en de diameter ervan. Staal, aluminium en gietijzer hebben zo ieder hun eigen laselektrode.

worker welding in factory

Goede kwaliteit van elektroden

Je bent niet afhankelijk van een bepaald merk als je op zoek bent naar goede elektroden. De merken van lastechniekrijnmond zijn onder andere:

-Lincoln

-Bohlor

Dit zijn de populairste merken, mede omdat deze merken maar een doel voor ogen hebben. Het behalen van het beste resultaat, deze elektroden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Elektrode lassen gebeurt alleen als je een korte lasverbinding moet maken. Omdat de elektrode afsmelt, dus bij grote lasafstanden vertraagt het vervangen van je laselektroden. De lastechniek is wel in alle denkbare posities uit te voeren. Verder worden bij verschillende typen booglassen en weerstandslassen elektroden gebruikt. Je hebt daarbij een niet afsmeltende elektrode en afsmeltende elektrode. Niet overal wordt er een compleet lasproces toegepast, bij booglassen met roterende boog wordt er een vonk opgebouwd tussen de beide werkstukken zelf. Beklede elektroden zijn er in diverse hoofdgroepen:

-Cellulose elektrode

-Rutiel elektroden

-Basische elektroden

Cellulose elektrode

Een snelstollende slak is een van de kenmerken van een cellulose elektrode. De naam verraad al dat de elektrode veel cellulose (houtmeel) bevat. In een relatief korte tijd zorgt een spuitende boog voor een diepe inbranding. Vaak wordt deze soort elektrode gebruikt bij neergaand lassen van rondnaden in pijpleidingen waar vloeistoffen en gassen in getransporteerd worden.

Rutiel elektrode

Bij een rutiel elektrode is een grote verscheidenheid aan laseigenschappen mogelijk. Er zijn minder spatten omdat de gespoten boog zacht is. Voordeel van deze elektrode is dat ze zeer gebruiksvriendelijk zijn en bijna te gebruiken zijn bij ieder lasapparaat. Het is de meest gebruikte elektrode van allemaal en hebben een uitstekende lasbaarheid. De lassen die ermee gemaakt zijn voelen goed aan en kun je zeer glad noemen. Je kunt de rutiel elektrode weer onderverdelen in de volgende soorten:

        Omnia: Deze elektrode is bruikbaar voor alle posities, inclusief verticaal neergaand. Geschikt voor transformatoren met lage open spanning.

        Universalis: De rutiel elektrode is dik bekleed, voor horizontaal laswerk met een beperkte helling. Het uiterlijk na het lassen is zeer glad te noemen. Zeer geschikt om dunne platen te lassen door de kleine diameter.

        Cumulo: Deze elektrode is geschikt voor alle posities behalve verticaal neergaand. Voor stapelend pijplassen is die wel zeer geschikt, goed om grote vooropeningen te overbruggen van 3 tot 8 mm.

Basische elektroden

Deze elektroden hebben een snelstollende slak, hierdoor is lassen in alle posities mogelijk. Een laag zuurstofgehalte wordt verkregen in het lasmetaal, hierdoor zijn goede mechanische waarden mogelijk. De mechanische waarden zorgen er wel voor dat het uiterlijk van de lasnaad niet zo mooi is als bij de andere laselektroden. De bekleding zorgt er ook voor dat deze invloed heeft op de stabiliteit van de lasboog door toevoeging van eventuele andere stoffen. De slak is afkomstig van de bekleding, beschermt het smeltblad.

Laselektroden

Aantal voordelen van basische elektroden

Omdat het lasmetaal zuiver is zijn de mechanische waarden die worden verkregen erg zuiver te noemen. Een extreem laag waterstofgehalte is mogelijk. De lassen die worden verkregen geven hoge zekerheid bij constructies. Voor het verkrijgen van een optimale verbinding kan het toevoegen van lastoevoegmaterialen helpen. De toevoegingen zorgen voor een betere verwerking, bescherming en kwalitatief betere las. Op de markt zijn diverse las toevoegingen beschikbaar.

Het toevoegen van las toevoegingen heeft als belangrijkste  kenmerk dat het de kwaliteit verhoogt van het te lassen product. Maar ook voor een betere bescherming zorgt de toevoeging. Bij zeer dunne materialen kan solderen een uitkomst zijn, er is sprake van solderen als het smeltpunt van het te solderen materiaal hoger ligt dan het soldeer zelf. Door zilver toe te voegen wordt de temperatuur van het smeltpunt verlaagd. Tevens wordt de las ook versterkt en wordt roestvorming tegengegaan.